In de fotografiewereld doet al jaren lang een erg hardnekkig gerucht de ronde. Namelijk dat de resolutie van een foto voor op internet 72 DPI voldoende zou zijn, of zo iets. Helaas (of gelukkig 😀 ), DPI heeft niets, maar dan ook echt helemaal niets met de resolutie van een foto op het internet of monitor te maken 😉
Wat is DPI?
DPI staat voor Dots Per Inch. Eigenlijk kan je hier direct al uithalen dat de bewering niet klopt. Een foto bestaat niet uit dots, maar uit pixels, deze twee zijn namelijk een wezenlijk verschil.
Dots zijn de puntjes of druppeltjes die een printer kan zetten (het inkten van prints) en de term komt uit de tijd van de oude matrix printer waarbij een printkop 9 of 24 naaldjes (dots) had. Pixels zijn die lampjes in een monitor die per stuk 16,7 miljoen (of soms meer) kleuren kunnen tonen (het tonen van een afbeelding op een monitor). In dit laatste geval spreken we over PPI (Pixels Per Inch) en niet meer over DPI.
In de ExIF van een foto staat ook ergens het veld DPI, over het algemeen staat daar het getal 72 of 300. De DPI-waarde in de ExIF is een fictief getal, het is nietszeggend! Een grafische afbeelding heeft namelijk alleen maar pixels en geen grootte, dus geen inches, dus ook geen DPI.
Waarom staat er dan een getal?
Dit veld is een obligated (verplicht) veld en moet dus nu eenmaal ingevuld worden door een camera of een fotobewerkingsprogramma bij het opslaan van een foto. Dus iedere fabrikant verzint gewoon een getal, maar eigenlijk is het bullshit. Zo vult mijn camera 72 DPI in bij het opslaan van de JPG, maar 300 DPI bij de RAW, en dat terwijl het exact dezelfde foto is met hetzelfde aantal pixels (zowel horizontaal als verticaal).
Geen afmeting in inch
De resolutie van een fotobestand wordt uitgedrukt in pixels (breedte * hoogte)
De resolutie van een fotoprint wordt uitgedrukt in PPI/DPI.
Wat is PPI?
Rekenvoorbeeld
Het nummertje DPI in Photoshop is fictief en is alleen bedoeld om te kunnen uitrekenen hoe groot een foto op een afdruk gaat worden!