Wat is EXIF?
EXIF is een afkorting dat staat voor Exchangeable Image File Format, en eigenlijk is het niet meer of minder dan informatie die wordt mee opgeslagen met het fotobestand, zoals de datum waarop de foto is gemaakt, de auteur, de specifieke camera en flitser instellingen die gebruikt geweest zijn en zo meer.
Waarom vragen we om EXIF te vermelden?
In onze fotografietips facebook groep vragen we om altijd de EXIF gegevens te vermelden, en meer bepaald de diafragma waarde, de sluitertijd en de ISO waarde. Deze drie aspecten vormen namelijk de basis van de belichtingsdriehoek. Cruciale elementen dus, die erg handig zijn om achteraf eventuele problemen met de foto te kunnen verklaren, en sowieso nuttig zijn voor anderen om van te leren.
Het is natuurlijk zo dat er ook vele andere factoren zijn die bepalen hoe een foto er uit ziet: het aantal flitsers, hoe ze gepositioneerd zijn en welke licht vervormers gebruikt geweest zijn; de sterkte van de zon, of de manipulaties die in nabewerking gedaan geweest zijn en zo meer. Maar dat neemt niet weg dat diafragma, sluitertijd en ISO nog steeds de basis elementen zijn van waaruit een foto start, en dus in vele gevallen nog steeds nuttig zijn om te vermelden – vooral voor de beginners onder ons. We zijn uiteindelijk een fotografietips groep!
Natuurlijk weerhoudt niets je ervan om naast diafragma, sluitertijd en ISO ook nog wat meer te vertellen over je licht opstelling; gebruikte camera en objectief, of omstandigheden waarin je foto gemaakt is. We kunnen er alleen maar van leren!
Hoe kan je de EXIF gegevens terugvinden?
Er zijn verschillende manieren om de EXIF informatie van een foto terug te vinden, zowel op je computer als smartphone.
Met een windows computer
Met windows verkenner, klik rechts op het fotobestand en selecteer Eigenschappen (Properties), selecteer dan de Details tab waar je de waardes kan terugvinden:
Met een Android smartphone
Download een EXIF viewer app, in de Play Store kan je er een aantal vinden. Ik heb hier de Photo Exif Editor van Banana Studio gebruikt, maar het principe is altijd hetzelfde: start de app, selecteer de afbeelding en ga op zoek naar diafragma (aperture, f-stop), exposure time of shutter time, en ISO:
[…] vertel er dan even bij (in meer dan 1 woord) wat het doel is van de plaatsing. Vermeld altijd de ExIF informatie (sluitertijd [exposure], ISO en diafragma [F-stop]). Indien relevant voor je vraag, ook […]
[…] de ExIF van een foto staat ook ergens het veld DPI, over het algemeen staat daar het getal 72 of 300. De […]